Inngangen til 2020-sesongen


Med Glimts historikk i eliteserien i minne var det mange som fryktet at 2020 skulle bli en nedtur. Det var slik en innbitt gjeng som møtte på trening i januar, med intensjon om å vise at den fantastiske 2019 sesongen ikke hadde vært noe blaff. For å dekke hullene etter særlig Håkon Evjen og Amor Layounis mange målpoeng ble Kasper Junker hentet fra Horsens. Vi hentet også Sammy Skytte inn fra Midtjylland, men innså raskt at det ikke var noen god match og han gikk videre til Stabæk allerede sommervinduet 2020. Vi jobbet godt fra start og rakk også å ha en flott treningsleir på Marbella der storlaget Sparta Praha ble beseiret med 2-1, før koronaepidemien stengte ned både fotballen og samfunnet forøvrig.   

Koronaperioden var utfordrende for oss som alle norske fotballklubber. Kreativiteten ble virkelig satt på prøve når vi på grunn av smitterisiko ikke kunne ha fellestreninger men måtte jobbe i små grupper.  De fleste norske lag valgte å permittere i denne perioden, men Glimt gjorde ikke det. Alle gikk istedenfor ned i lønn og markerte slik felleskap og samhold, samtidig som klubben bestemte seg for å ta risikoen og beholde en mest mulig normal hverdag for sine ansatte. Slik hadde vi mulighet og motivasjon til å jobbe godt og målrettet også i denne perioden. Klubbens støtteapparat gjorde en fantastisk innsats i forhold til å hjelpe spillerne mest mulig, enten det var gjennom å bringe utstyr hjem til dem eller organisere treningsstudioer for små grupper på Aspmyra stadion. Historien har vist at vi nok kom ut av koronaperioden i bedre forfatning enn de fleste andre lagene både fysisk og mentalt, og måten spillerne og klubben taklet denne utfordringen på må man kunne konkludere med ble meget vellykket.

Vi tapte våre tre siste kamper i oppkjøringsperioden, på bortebane mot antatte topplag i Rosenborg og Vålerenga, men vi så at flere nøkkelbrikker var på tur tilbake etter skade og at det således definitivt var lys i tunellen. Sent i oppkjøringsfasen hentet vi også inn Sondre Fet og Joshua Smits, som raskt fant seg til rette på laget og i gruppa. Når IK Start henvendte seg vedrørende Vegard Bergan åpnet det også muligheten for at vi kunne hente Marius Høibråten inn fra Sandefjord. Slik følte vi oss bra i rute inn mot serieåpningen, som var en på papiret tøff kamp borte mot Viking. 

Og en tøff kamp ble det. Vi lå under 2-1 ved pause, men når vi klarte å snu den kampen satte det tonen og premissene for hele sesongen. Vi så oss aldri tilbake, og etter ti kamper sto vi med ti strake seire, en soleklar rekord i norsk fotball. Vi ble aldri stresset, klarte å holde et imponerende godt fokus, og kulturen i spillergruppa vokste seg bare sterkere og sterkere. Vårt fokus var på prestasjon og utvikling, vi skulle hele tiden ta steg i alt vi gjorde. På banen, men også på trenerommet og i klubben for øvrig. Slik ble mantraet vårt knallhardt arbeid, og jobber man godt med detaljer vil ofte resultatene også komme over tid.

Sluttsummen og tabellen er i hvert fall ganske ellevill lesning og Glimt 2020 har satt rekorder som andre lag skal få slite med å slå. Det har vært en ære og et privilegium å få være med på dette og det er noe alle de involverte nok vil huske resten av livet.

Også i Europa presterte laget meget bra. Vi var heldige de første to rundene av kvalifiseringen til gruppespillet i Europaligaen og fikk overkommelig motstand i form av Zalgiris Kaunas og Zalgiris Vilnius på hjemmebane. I tredje runde var vi imidlertid ikke like heldig da vi trakk det kanskje tøffeste laget vi kunne gjort, storlaget AC Milan på San Siro i Milano. De ble for sterke og slo oss 3-2 men vi fikk vist at vi og spillerne våre definitivt hadde noe på den arenaen å gjøre. Interessen rundt en spiller som Jens Petter Hauge eksploderte etter denne kampen og han endte opp med å gå til nettopp AC Milan kort tid etter.

Våre prestasjoner, og da særlig kanskje internasjonalt, førte også til at vi for første gang på mange år fikk ikke bare en men to, tre representanter på det norske A landslaget i Marius Lode og Patrik Berg, i tillegg til nevnte Jens Petter Hauge. Det ble imidlertid en amputert samling da et koronautbrudd gjorde at både Marius og Patrik ble smittet og endte opp med å sitte i karantene mens de andre spillerne kunne feire seriegull fem runder før slutt etter seieren mot Strømsgodset på Marienlyst.

Men feiringen for både disse, resten av laget og hele byen, ble fantastisk. Når vi kom hjem til Bodø føltes det som om hele byen sto på hodet, og tusenvis av mennesker trakk til gatene for å markere anledningen og sette pris på heltene i gult. På vegne av alle oss i spillergruppa, støtteapparatet og hele klubben må vi få takke. Det er noe vi setter ekstremt pris på og aldri kommer til å glemme.