Forbruk av klær og utstyr
Diadora er som kjent klubbens leverandør av drakter, klær og utstyr, både til spillere og nettbutikk.
Diadora har tungt fokus på sosial og miljømessig bærekraftig produksjon av sine kolleksjoner. Diadora bruker f.eks mye organisk bomull for å redusere klimapåvirkninger og for å sikre gode arbeidsforhold i produksjonslinjene. De har også fokus på emballasje og produserer f.eks skoesker av overskuddstang, papirposer av 100% resirkulert papir og uten unødvendig fargebruk.
Intensjonen for 2020 sesongen var å bestille alle drakter til A-laget laget av 100% resirkulert materiale. Pga korona fikk imidlertid ikke Diadora nødvendige leveranser fra Kina i mars 2020 og det måtte bestilles vanlige drakter. De grønne bærekraftdraktene I 2020 var imidlertid laget av 100% resirkulert materiale.
Sammen med våre draktpartnere og bærekraftsambassadører vil vi også fortelle historien om at vi i Bodø og Nord-Norge samarbeider vi for skape et bedre og mer bærekraftig fremtid. Den grønne drakten er derfor et bilde på at det er noe som er større oss en selv, og at vi må leve på en måte som tjener fremtidige generasjoner. Les mer om dette her.
Det største avtrykket ligger dog i klubbens innarbeidede forbruksmønster. Det kjøpes nye kleskolleksjoner hvert eneste år og det er for lite fokus på gjenbruk av fullt brukbare, men «utdaterte» klær.
I barne- og ungdomsavdelingen gjenbruker man dog drakter så lenge som mulig. Disse arves nedover i generasjoner helt til man må bytte pga f.eks ny profilering eller at draktsettet er utslitt.
Foreldregruppene kjøper ofte inn ekstra sett drakter, eller andre klær til sitt lag. I tillegg kjøper Glimtspillere i alle aldersklasser treningsklær, sko og utstyr privat, dessverre uten at klubben så langt har lagt til rette for gjenbruks-, bytte- eller abonnementsordninger. Trykkede initialer på treningsklær gjør det også utfordrende å gjenbruke treningsklær.
Mantraet reduce – reuse – recycle er flittig brukt blant miljøbevisste. Det handler om å ta bevisste valg for å redusere forbruk, for å gjenbruke ting som allerede er kjøpt og for å resirkulere det som ikke kan brukes om igjen.
I 2020 startet vi samtaler om temaet, bl.a med Sport1. Vi håper å snart kunne lansere både holdningskampanjer og praktiske ordninger som bidrar til redusert forbruk og økt gjenbruk av klær og utstyr.