2022-sesongen


Sesongoppkjøringen til 2022 sesongen startet på den spanske solkysten der vi i løpet av tre hektiske uker forberedte oss til Conference League sluttspillet. Vi hadde flotte forhold og møtte gode motstandere i Dynamo Kiev, AGF Aarhus og Elfsborg før alvoret satt i gang. Som en kuriositet kan det nevnes at vi i kampen mot AGF forelsket oss i en kvikk og lettbeint indreløper på motstanderens lag. Han het Albert Grønbæk, og gleden var stor da vi lyktes i å lande en avtale med han og klubben sommervinduet 2022. 

Til tross for kort innkjøringstid og mange nye brikker og spillere følte vi oss bra forberedt foran kampene mot den skotske storheten Celtic. Og for noen kamper det ble for oss og våre supportere: Det var magisk stemning på både Celtic Park og Aspmyra. Og når marginene i tillegg bikket vår vei ble det store opplevelser og kamper for minnebøkene. Vi kom oss slik raskt opp på bølgen og slo like gjerne ut AZ Alkmaar også, etter å ha avgjort i ekstraomganger på bortebane. I kvartfinalen kom Roma nok engang opp av hatten. Etter å ha knust dem på hjemmebane i gruppespillet klarte vi nok engang å vinne på Aspmyra, denne gangen 2-1 etter en scoring helt i sluttminuttene. En episode i spillertunellen etter kampen gjorde nok noe med både vårt og deres fokus inn mot returoppgjøret i Roma. Vi tapte til slutt 4-0 og røk slik ut av Conference League eventyret for denne gang. Men vi skal være stolte av reisen og den var ekstremt lærerik. På mange nivåer. 

Innimellom kampene i Europa pågikk også NM cupen. Vi slo Lillestrøm og Viking på hjemmebane i kvart- og semifinalen og var klare for cupfinalen på Ullevaal 1 mai. Selve kampen ble et antiklimaks med tap 1-0 etter at Molde fikk tildelt et straffespark 15 minutter før slutt. Men rammen var fantastisk og supporterne våre koste seg i vårsola. 

Etter to seriemesterskap på rad, sterke prestasjoner i Europa og seire mot Lillestrøm og Viking i NM, gikk vi inn i seriespillet 2022 som store favoritter. Men vi merket tidlig at ingenting kom gratis og at vi måtte kjempe og grave dypt for hvert eneste poeng. Litt manglende grunnlag på grunn av kort oppkjøring, kombinert med et ekstremt tett kampprogram og stor belastning på enkeltspillere må nok ta sin del av skylden for at vi ikke var så stabile som vi kunne ønsket. I tillegg tok bortimot alle lagene i serien store hensyn til oss, og vi spilte ekstremt mange kamper mot en lavtliggende 5-3-2 formasjon. Vi brukte tid på å finne effektive måter å bryte det ned på, men etter en sterk periode i slutten av sesongen endte vi på andreplass. At vi i tillegg scoret 86 mål på 30 seriekamper, klart mest i serien, er imponerende. Men vi slapp inn for mange og enkle mål til å kunne true Molde som etter en sterk og stabil sesong tok et suverent seriemesterskap. 

Om det innimellom gikk litt trått i hjemlig serie fikk vi igjen en rekke fantastiske internasjonale opplevelser høsten 2022. Gode prestasjoner i Europa de siste sesongene har bedret både FK Bodø/Glimts og norsk fotballs ranking. Dette medfører, i hvert fall på papiret, bedre muligheter og enklere vei inn i europeiske gruppespill. Vi slo ut Klaksvik, Linfield og våre gamle kjenninger fra Zalgiris og fikk således muligheten til å spille playoff finale mot Dynamo Zagreb. Å høre Champions League hymnen på Aspmyra var stort, og med en fortjent 1-0 seier hadde vi et meget godt utgangspunkt foran returoppgjøret i Zagreb. Den kampen startet på verst mulige vis, med to tidlige scoringer imot i en svak førsteomgang. Men når Albert Grønbæk scoret 1-2 målet med drøye 20 minutter igjen var vi ajour, hadde momentum og alle muligheter til å avgjøre og gå videre til Champions League gruppespill. Dessverre holdt det ikke helt inn og vi røk ut etter at de scoret med kort tid igjen av andre ekstraomgang. 

Så det ble Europaliga og ikke Champions League på FK Bodø/Glimt i 2022. Men med Premier League leder Arsenal og det nederlandske storlaget PSV Eindhoven i gruppen kunne det kvalitetsmessig nok like gjerne vært det. Igjen ble det store og fantastiske opplevelser for både oss og våre supportere. Med fire poeng i puljen holdt vi fjorårets sveitsiske seriemester, Zurich, bak oss. Og med det er vi som i fjor klare for playoff i Conference League februar 2023. Denne gang mot Lech Poznan. 

Eventyret og jakten på utvikling fortsetter. 

Takk for et flott 2022

Sportslig hilsen: 

Kjetil Knutsen, Morten Kalvenes, Jonas Kolstad, Aasmund Bjørkan Ørjan Nygård, Michael Brown, Robert Hauge og Håvard Sakariassen